Endemik Salep Orkidesi Bahçesi

Fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü hocalarımızdan Prof. Dr. Muharrem ERGUN ve Dr. Öğr. Üyesi Ezgi DOĞAN MERAL tarafından İslami İlimler Fakültesi yolu üzerinde Endemik Salep Orkide Bahçesi kurulmuştur. Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri, teknik personel ve işçilerin özverili çalışması ile yaklaşık yarım dönümlük bir alana salep yumruları ekilmiştir. Ekimden sonra bahçeye damlama sulama sistemi kurulmuştur. Yumruların Nisan - Mayıs ayı gibi çiçeklenmesi beklenmekte olup yeni yumru oluşumu ile bahçenin genişletilmesi öngörülmektedir.

Ülkemizde Orchidacea familyası içerisinde 8 cins ve 30 tür salep eldesi için kullanılmakla beraber özellikle Orchis ve Serpias cinsleri en fazla rağbet gören yumrulara sahiptirler. Salep orkidesi olarak ta adlandıran bu türlerin soğanlarının izinsiz toplanması yasaklanmıştır. Nesli tükenmekte olan türler olduğu için endemik türler kapsamında kabul edilmektedir. Son yıllarda küçük çapta da olsa ticari olarak üretimi yapılmaktadır.

Bu bahçe ile;

• Nesli tükenmekte olan salep orkide bitkilerinin korunması ve çoğaltılması sağlanacaktır.
  • Bahçeye farklı endemik orkide tür ve cinsleri de eklenerek bir orkide demonstrasyon bahçesi haline getirilecektir.
  • Gerek bitkiler gerekse yumrular araştırma amaçlı kullanılacak ve projeler oluşturulacaktır.
  • Öğlencilerin mesleki eğitim uygulamalarında kullanılacaktır.